7 dejavnikov pri izbiri pravega tenis loparja

Pri izbiri pravega tenis loparja je kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na našo izbiro. Kako se torej odločiti za pravi tenis lopar, ki bo vašo igro dvignil na višjo raven in vam pomagal izboljšati rezultat?

Mock Kateri dejavniki so pomembni za izbiro loparja?

V tem članku ne bomo govorili o dejavnikih kot so priporočilo prijatelja ali kateri lopar uporablja Novak Djoković, Roger Federer ali Rafael Nadal. V samo 7 korakih vam bomo predstavili kako izbrati tenis lopar, ki vam bo med igranjem tenisa pomagal izboljšati udarce in nudil potrebno udobje.

Kaj so torej vaše želje? Se vaša igra sestoji iz servisa in forehand udarca, pri backhandu igrate pa samo slice? Žogo želite dobro zavrtinčiti, vendar vsaka vaša žoga konča meter ali dva izven igrišča? S svojimi željami v mislih se lotimo korakov do prave izbire loparja.

Kaj je torej osnova? Osnova so vedno lastne želje in poznavanje svojega načina igranja ter dosedanje igre. Pozabite na tenis loparje največjih asov tenisa in se osredotočite na svoje želje. Analiza igranja nam največkrat da odgovor kar sama po sebi.

1. Velikost gripa (obseg ročaja tenis loparja)

Mock

Izmerite razdaljo med drugo življenjsko črto in vrhom prstanca (lahko tudi s struno ali trakcem), nato pa to dolžino naviješ preko ročaja tenis loparja in ugotoviš ali pride do stika oziroma ali je struna prekratka ali predolga.

Imejte v mislih, da če uporabljate prekrivni grip je priporočljivo, da si pustite še malo prostora. Če ste na meji med velikostjo gripa je boljše izbrati manjšega, ki ga lahko po potrebi razširite s prekrivnim gripom.

Obstaja seveda še več načinov izbire prave velikosti gripa. Eden pogosteje uporabljanih je ko lopar primete v dlan in vam med vrhovi prstov in palčevo mišično kepo ostane za širino kazalca prostora. Spet imejte v mislih, da morate upoštevati še prekrivni grip.

OPOZORILO: Ob izbiri premale velikosti gripa oz. obsega ročaja tenis loparja, bo zaradi preveč pritiska trpela tako vaša natančnost kot tudi moč udarca, najbolj pa seveda vaša roka!

2. Dolžina tenis loparja

Tenis loparji so tradicionalno dolgi med 27 in 28 palcev (med 68,6 in 71,1 cm), obstajajo pa tudi različice do 29 palcev (73,7 cm). Z daljšim loparjem je malenkost težje rokovanje, nudi pa večjo moč pri udarcih. Glede na svojo igro je vedno najboljše izbrati lopar, ki zadovoljuje način igranja tenisa. Krajši lopar pomeni boljše rokovanje in manj moči, daljši lopar pa slabše rokovaje in močnejše udarce. Pri tem si zapomnite, da močnejši udarec nikakor ni boljši od natančnega.

3. Izbira tipa tenis loparja

Tenis loparje po večini delimo na 3 tipe in sicer po namembnosti. Tukaj pride v poštev prav tisto, kar smo poudarili ze v začetku članka. Izberite tenis lopar, ki odgovarja vaši igri. Delitev izgleda nekako tako:

1) Moč – tenis loparji imajo večjo glavo in nekoliko nižjo težo kar omogoča veliko moč udarcev. Nekateri loparji so nekoliko daljši od stardnadnih.

2) Manever – v segmentu manevriranja so tenis loparji, ki so lahko vodljivi in primerni za širok krog tenis igralcev.

3) Kontrola – tenis loparji, ki omogočajo vrhunsko kontrolo. Glava teh tenis loparjev je nekoliko manjša, so pa ti loparji nekoliko težji.

4. Velikost glave tenis loparja

Velikost glave je ključni faktor pri izbiri tenis loparja. Lopar z manjšo glavo zahteva več vaše natančnosti, med tem ko lopar z večjo glavo omogoča večjo idealno točko zadetja žogice (ang. Sweetspot) in bo z veseljem odpuščal in popravljal vaše napake. V primeru, da ste šele na začetku svoje tenis kariere, pa naj si bo rekreativne ali profesionalne narave, izberite lopar z večjo glavo (med 105 in 115 palci). Ko enkrat zaupamo svoji igri, pa preskočimo na lopar, ki vam bo dal več kontrole in ima manjšo glavo.

5. Teža in težišče tenis loparja

Teža in težišče loparja sta odvisna ne samo od tega kakšen je način vašega igranja ampak predvsem tudi od vaše kondicijske pripravljenosti. Težji tenis lopar vam bo zagotavljal močne udarce, vendar zato zahteva vašo moč in kondicijsko pripravljenost. Za začetek so primerješi loparji katerih teža se giblje med 260 in 280g. Takšen lopar vam bo zagotavljal dovolj močne udarce in ne bo zahteval toliko moči kot težji loparji.

Pri teži loparja pa moramo paziti tudi na težišče – torej tista točka, ki lopar prevaga proti glavi ali proti ročaju. Ko je težišče v glavi tenis loparja, lahko močneje udrihamo po žogici, kar vam daje večjo moč, vendar manjšo sposobnost manevriranja. Na drugi strani imamo težišče pomaknjeno v ročaj loparja. Ti loparji omogočajo odlično manevriranje, moč udarcev pa je nekoliko manjša.

6. Material tenis loparja

Nekoč so bili tenis loparji leseni. Tega je že dolgo in le še redko se kak najde ležati kje na podstrešju pri dedku in babici. Moderni loparji so izdelani iz štirih materialov, vsak pa ima svoje karakteristike.

Loparji iz aluminija oziroma titana so tisti, ki nudijo več moči in extremno udobje ob udarcu. Tudi večina otroških tenis loparjev je izdelanih iz aluminija.

Grafit je najbolj pogosto uporabljan material za izdelavo tenis loparjev. Grafit je lahek ter nudi dovolj moči in je idealen za vsakega začetnika in rekreativca.

Najbolj redki so loparji iz kevlarja, ki je sicer najlažji material za tenis loparje, vednar tudi nadražji in najtrši. Kot najtrši med loparji, vam tak lopar ne bo odpuščal napak, udarci pa se občutijo nekoliko težje kot pri ostalih.

7. Najbolj pomemben korak pri izbiri loparja

Zadovoljstno! Zadovoljstvo z loparjem je med vsemi dejavniki tisti, ki je za tvojo igro najbolj pomemben. Vaše počutje na igrišču je tisto, ki mora prevagati, ne glede na material, težo ali velikost loparja. Torej je odlično, če lahko lopar pred nakupom preizkusite.

Trgovina Igraj-tenis vam omogoča, da lopar brezplačno preizkusite, da ne bi izbral napačnega. Seveda vam bo znanje iz zgornjih točk prišlo prav, da lahko naredite ožji izbor loparjev, končna odločitev pa bo še vedno padla na igrišču. Tudi svetovali vam bodo z veseljem, vam pomagali poiskati tiste, za katere smatrajo, da bi vam najbolj odgovarjali. Za več informacij obiščite stran Igraj-tenis.

Avtor: Uradni opremljevalec teniške šole OXI - Igraj-tenis

Copyright © 2016 Tenis OXI | Vse pravice pridržane - Pogoji poslovanja